Arbeidsrettsadvokatens råd: «Karriereendringsprogram er midt i blinken.»

Arbeidsrettsadvokatens råd: «Karriereendringsprogram er midt i blinken.»

Tro ikke at nødvendig hjelp i jobbsøkprosessen «ordnes av NAV» med en gang man mister jobben. Tiltak for jobbsøkere er et knapphetsgode og langtidsledige prioriteres. I et marked der de færreste stillinger lyses ut, trenger ALLE en oppdatering på hvordan man må gå fram for å sikre seg en ny jobb raskt. Konkurransen er stor og mange jobber er «hemmelige». Gi din medarbeider en håndsrekning på vei ut døren gjennom vårt karriereendringsprogram

Arbeidsrettsadvokat/partner Føyen, Ole André Oftebro

Etter mange år som arbeidsrettsadvokat, har Ole André Oftebro håndtert mange oppsigelsesprosesser. Sorg, sinne, skuffelse, konflikter er dessverre ofte ingredienser i slike prosesser. «Karriereveiledning/-endringsprogram kan være et viktig forhandlingskort for å få på plass en fratredelsesavtale, både i nedbemanningssituasjoner og ved oppsigelse grunnet arbeidstaker forhold» er advokatens klare råd.

Lav kunnskap om hva karriereendringsprogram faktisk inneholder

Oftebro erfarer at kunnskapen om slike programmer er lav. «Arbeidstaker vet gjerne ingenting om slike ytelser og tror kanskje det er hjelp til å skrive CV. Også blant arbeidsgivere er det lav kunnskap om hva et karriereendringsprogram kan inneholde. Noen arbeidsgivere ser på dette bare som en kostnad i form av et pengebeløp. Dette medfører to fallgruver:

 Én –arbeidstaker forsøker å konvertere ytelsen til en pengeutbetaling, og to – arbeidsgiver forsøker å forhandle ned dekningen av et karriereendringsprogram så langt det lar seg gjøre. En lav éngangsdekning av valgfritt karriereveiledningsløp er det sjeldent noe å hente i.» understreker Ole André Oftebro.

«Min erfaring er at karriereendringsprogram er midt i blinken der man står i en situasjon hvor det er lenge siden arbeidstaker var på jobbmarkedet eller arbeidstaker har, mer eller mindre berettiget, frykt for å ikke komme seg i ny jobb» sier Oftebro og peker på viktigheten av å komme i gang raskt.

Karriereendringsprogram som forhandlingskort

«For at karriereendringsprogram skal virke som forhandlingskort og faktisk hjelpe arbeidstaker videre i arbeidslivet, er det viktig at arbeidstaker får kjennskap til hva karriereveileder kan hjelpe med. Jeg har gode erfaringer med å sette arbeidstaker i direkte kontakt med karriereveileder, mens arbeidstaker er i tenkeboksen. I tillegg til at dette sikrer kunnskap og en «connection», kan det få arbeidstaker til å løfte blikket og tenke seg videre i karrieren. At arbeidstaker begynner å «tenke seg ut av jobben» og videre i yrkeslivet, er ofte avgjørende for at hen skal akseptere tilbud om fratredelsesavtale» formaner han.

-Hvordan påvirker slike prosesser virksomhetens omdømme?

«De fleste arbeidsgivere er opptatt av at ansatte skal snakke pent om arbeidsplassen sin, da dette påvirker omdømmet både hos kunder og i jobbmarkedet. Det er få ting som er mer skadelig for en virksomhets omdømme enn å ha tidligere ansatte som er sterkt kritiske til arbeidsplassen sin. Det at arbeidsgiver viser reell vilje til å hjelpe en arbeidstaker videre i karrieren sin, kan være veldig heldig for arbeidstakers opplevelse av exiten.» avslutter Ole André Oftebro.

Les mer om karriereendringsprogrammet hos Karriereakademiet. 

Les psykologens råd ved oppsigelser: https://karrierebloggen.no/sorg-for-bistand-som-ledd-i-oppsigelsesprosessen/

 

 

Del gjerne med dine venner
Comments are closed.