Aldersmangfold som suksessfaktor

Aldersmangfold som suksessfaktor

Hva gjør vi med «gamle folk» i en ung kropp? Eller med energiske seniorer med pågangsmot som en ungdom?

I årevis har oppslag i media fortalt oss at ledere helst ikke ansetter folk over 50 og i alle fall ikke over 60. Men som karriererådgiver i 20 år og bedriftsleder enda lengre, har jeg erfart at folk over 50 er mer populære enn noen gang. Tenk om disse kunne synliggjøres i media og bidra til at det etterlatte inntrykket av at seniorer er ut, forsvinner! For de er jo det nye gullet.

Hvor gammel er «gammel» ?

Ærlig talt: Du har sikkert truffet dørgende kjedelige, energifattige og late folk på 30 år, ikke sant? Og også truffet sprudlende, freske og kunnskapsrike 70 åringer som deltar på Birkebeiner`n, bygger seg nytt hus og etablerer enkeltmannsforetak for å kunne fortsette i arbeidslivet som konsulenter. La oss være enig om en ting: Alder er kun et tall og sier svært lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet.

 

 

La oss være enig om en ting: Alder er kun et tall og sier svært

lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet

I kjølvannet av Pensjonsutvalgets nylig avleverte innstilling, har det igjen vært ulike medieoppslag omkring fordeler og ulemper omkring seniorers plass i arbeidslivet. Siden levealderen har økt senere år, må folk stå lenger i jobb. Pensjonsutvalget har nylig levert sin innstilling med følgende konklusjon: De som blir født i dag kan måtte stå i jobb til 72 år. Visst er det mange jobber som sliter ut folk fysisk. Men disse er ikke i flertall og bør ikke være førende for våre holdninger til den verdifulle ressursen som erfarne folk kan tilføre et arbeidsmiljø. Jeg har selv ansatt folk på både 60 og 65 i konkurranse med yngre kandidater. De gled naturlig inn i team med folk ned til 28 år, ble respektert og godt likt av sine yngre kolleger og bidro svært positivt inn i teamet i mange år.

Ferskt eksempel: Eva Joly, 78 år

DN hadde to oppslag 17.juni som slo hverandre litt i hodet. På den ene siden siteres daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, «Høyere pensjonsalder kan føre til at bedrifter blir enda mer skeptiske til å ta inn eldre arbeidskraft til fast ansettelse».  Et par sider lenger ut i samme avis er det en reportasje om McDonalds som har fått en skattebot på kr 13 milliarder som resultat av en anmeldelse fra advokat og korrupsjonsjeger Eva Joly. I artikkelen uttrykker 78 år gamle Joly at hun ikke har tenkt å gi seg i arbeidslivet med det aller første og at hun fortsatt vil levere liknende anmeldelser mot to-tre andre selskaper.

Eva Joly er en av mange energifylte og ressurssterke mennesker som fortsetter i yrkeslivet lenge etter definert pensjonsalder. Som eksempler kan nevnes advokat, foredragsholder og styregrossist Ole Lund, 88 år. President Joe Biden ble valgt til president i USA i en alder av 78 år, Donald Trump vurderer å stille til nytt valg, i dag er han 76 år. Toralv Maurstad sto på scenen som Peer Gynt i en alder av 92 år. Astri Nøkleby Heiberg fikk rollen som statssekretær for helseminister Øivind Høie i en alder av 77 år og ble fast møtende vararepresentant på Stortinget i en alder av 82 år.

             DNBs innovasjonsavdeling ledet av Yngvar Ugland (bak til venstre)

satt sammen et team med folk mellom 24 og 85 til en workshop som ledd i deres idèutviklingsarbeid.

Foran til venstre teamets eldste deltaker, Petter Planke, 85 år.

Selv har jeg hatt gleden av å være på en workshop i 2021 hos innovasjonsavdelingen i DNB sammen med blant annet 85 år gamle Petter Planke, grunnlegger av Tomra. Hans hode er fortsatt til leie og blir verdsatt. Eksemplene er mange, men dessverre er det ofte folk i frie yrker eller avgåtte toppledere med et kjent navn som har et yrkesliv etter 67 år. NRK viser som kjent populære, åndsfriske og svært dyktige medarbeider døren på 70 årsdagen. Vi har Karen Marie Ellefsens avgang i friskt minne og nylig måte dyktige Magnus Takvam slutte med sine grundige og dagsaktuelle kommentarer. Det gikk ikke lang tid før han ble headhuntet til å bygge opp et nytt mediehus og den nye nettavisen Altinget. Det er heldigvis noen arbeidsgivere som gir blaffen i alder og vektlegger kompetanse! Trond Viggo Torgersen uttalte dette på 70-årsdagen etter 47 år i NRK: «Nå blir jeg freelance igjen – for ulike oppdragsgivere. Vi sees nok.»

100 år ikke uvanlig

Det er altså høyere levealder som gjorde det nylig framlagte forslag til ny pensjonsreform nødvendig. Det å bli 100 år er slett ikke uvanlig lenger. Ulike undersøkelser viser at 60-åringer ofte har bedre helse enn 30-åringer pga. tidsklemma med påfølgende stress, usunn ferdigmat og manglende mosjon. Jeg har stor interesse av å lese fødselsdagsannonser, særlig for dem over 100 år.

Spesielt interessant er å se hvordan de lever og bor: hjemme eller på sykehjem. Overaskende mange bor fortsatt hjemme, har stor interesse av å stelle i hagen, lage mat, ta imot besøkende familiemedlemmer og ganske mange er ivrige på sosiale medier! Som 65-åring er det 35 år igjen til 100. Det er da meningsløst at man ikke kan fortsette mange år i arbeidslivet om man ønsker dette?

Mangfold gir lønnsomhet

Dersom manglende forståelse for aldersmangfold som suksessfaktor i arbeidslivet fortsetter, blir arbeidslivet fattigere på kunnskap og erfaring, arbeidsmiljøene kjedeligere og lønnsomheten lavere. Mangfold blant arbeidsstokken har vist seg å være gjennomgangsmelodien i selskaper med god lønnsomhet. Mangfoldsbegrepet inneholder også alder, ikke bare kjønn og etnisitet.

Senter for Seniorpolitikk har nylig publisert undersøkelser som viser både at eldre ikke skyver yngre ut av arbeidslivet og at eldre arbeidstakere ikke er mindre populære kolleger enn yngre.

Her følger min liste over fordeler ved å inkludere personer mellom 50 og 90 år i teamet ditt, gitt samme krav til motivasjon, relasjonskompetanse, nysjerrighet, lyst til å lære nye ting og kunnskapsnivå som du stiller til yngre arbeidssøkere:

– god arbeidsmoral

– trygg, basert på erfaring fra ulike arenaer gjennom mange år

– stabil livssituasjon: slipper å hente barn i barnehage og være hjemme med syke barn,  ingen kommende mamma/pappapermisjon

– endringsvillig, har vært igjennom små og store endringer mange ganger tidligere

og er bevisst på at endringer er en del av utviklingen

– ofte god relasjonskompetanse da de er vant til å forholde seg til ulike generasjoner både gjennom barn og barnebarn samt kolleger/kunder i ulike situasjoner

-kan ofte jobbe ekstra i kvelder og helger om nødvendig

-stor motivasjon for jobben nettopp fordi alternativet med ikke å ha jobb ikke er attraktivt

-får ofte uformell rolle som mentor og støttespiller for yngre kolleger og deler gjerne sin kunnskap og erfaring uten frykt for konkurranse i karrieretrappen

 

Velkommen mangfold!

 

 

Av Vigdis Lamberg

Dagligleder

Karriereakademiet AS

 

 

Del gjerne med dine venner
Comments are closed.